INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Lietuvoje parduodamų levandų eterinių aliejų kokybės tyrimas

Klastojimo problema pasaulyje

Nesąžiningos veiklos klastojant maistą, natūralias augalines medžiagas mastas yra milžiniškas. Kalbant apie maistą, 2020m. Europos Sąjungoje dažniausiai klastojami aliejai (dažniausiai alyvuogių), tada seka žuvies ir mėsos produktai, maisto papildai, prieskoniai ir kt.. Šviežias pavyzdys - Lietuvoje 2021m. VMVT atlikti alyvuogių aliejaus kokybės patikrinimai parodė, kad daugiau nei pusė ištirtų Lietuvos rinkai tiekiamų aukščiausios kategorijos alyvuogių aliejų kokybė yra žemesnė, nei deklaruota ženklinimo etiketėje; extra virgin alyvuogių aliejų organoleptinės (skonio ir kvapo) savybės neatitiko net 63% atvejų! (vmvt.lt informacija)

Klastojimas yra ekonomiškai motyvuota nesąžininga praktika, kai į brangią medžiagą pridedama pigios medžiagos arba pigus produktas parduodamas su brangesnio etikete, siekiant padidinti pelną. Pasaulinėje eterinių aliejų rinkoje klastojimas yra plačiai paplitęs, anot Botaninių falsifikatų prevencijos programos (herbalgram.org), ir tai būna brangiausi ir/ar populiariausi eteriniai aliejai - santalo, rožmedžių, citrusų, o populiariojo tikrųjų levandų aliejaus klastočių įvairiose šalyse aptinkama 25-90% atvejų, priklausomai nuo analizės metodų ir kriterijų (Bejar, 2020).

Akivaizdu, kad tikras tikrųjų levandų eterinis aliejaus buteliukas negali kainuoti kelių eurų, bet kai tokia kaina parduodamas kiekvienoje vaistinėje, glumina specialistus ir klaidina vartotojus. Todėl pasiraitojome rankoves ir nusprendėme išsiaiškinti, kas iš tiesų siūloma su „levandų eterinio aliejaus“ etikete.

Kiek tikrųjų levandų eterinių aliejų Lietuvoje išties yra tikrų?

Tyrimo metodas

2021 m. sausio-vasario mėn. supirkome visus Lietuvos parduotuvėse, vaistinėse ir internetu parduodamus eterinius aliejus, pažymėtus „levandų eterinio aliejaus“ ir/arba Lavandula angustifolia pavadinimais, viso 40 vnt. Kiekvienas mėginys buvo identifikuotas pagal prekybos vietą ir ženklinimą etiketėje:

  • Produkto pavadinimas
  • Lietuviškas augalo pavadinimas
  • Lotyniškas augalo pavadinimas
  • Gamintojas (lietuviškas/nelietuviškas prekės ženklas)
  • Ekologiškumo ženklai
  • Pardavimo vieta
  • Kaina

Visiems mėginiams suteikėme identifikacinius numerius.

Eterinių aliejų klastotėms nustatyti gali būti taikomi šie analizės metodai: GC-FID, GC-MS, TLC, NMR ir infraraudonųjų spindulių spektroskopija. Vienas iš šių metodų arba jų derinys gali būti naudojamas kaip kokybės kontrolės procedūra levandų aliejui autentifikuoti ir aukštai kokybei užtikrinti. Kvapų namų laboratorijoje naudojame GC-FID ir GC-MS metodą.

Tyrimo rezultatai

Klastojimas natūraliomis medžiagomis

Mūsų tyrimas parodė, kad dažniausiai tikrųjų levandų eterinis aliejus (toliau TLEA) klastojamas jį pakeičiant arba maišant su keletą kartų pigesniais kitų rūšių ir kitomis savybėmis pasižyminčių varpinių levandų ir levandinų eteriniais aliejais; tokių mėginių buvo 11. Visų jų etiketėse buvo klaidinamai nurodyta botaninė kilmė - lot. Lavandula angustifolia (liet. tikroji levanda). Be to, vartotojai klaidinami užrašais „grynas levandų aliejus“, „100% grynas levandų aliejus“, „tikras levandų aliejus“, „tikrųjų levandų aliejus“. Tokie gaminiai turi būti vertinami kaip falsifikatai ir pervadinami į „levandų kvapo eterinių aliejų gaminius“. Tyrimų, kokį poveikį daro tokie mišiniai, aprašyta nėra. Tačiau žinant, kad kamparas, eukaliptolis pasižymi ne raminamuoju, o priešingu – tonizuojančiu, energizuojančiu poveikiu, peršasi mintis, kad žmonės įsigiję tokį „tikrųjų levandų“ aliejų tikėdamiesi relaksuojančio, nerimą mažinančio, migdančio efekto, mažų mažiausiai nusivilia jo nepatyrę.

Klastojimas sintetinėmis medžiagomis

Net 20% mėginių radome įvairių sintetinių medžiagų, skirtų imituoti levandoms būdingą kvapą, taip pat tirpiklių ir kvapo stabilizatorių:

  • sintetinis linalolis ir linalilacetatas (junginiai, imituojantys levandų kvapą)
  • dipropilenglikolis, di-1,2-propilenglikolis (tikpikliai)
  • glicerino diacetatas,
  • 3,5,5-trimetilheksilacetatas,
  • junginiai naudojami kaip tirpikliai ir kvapo stabilizatoriai,
  • ftalatai (toksiški, reprodukcinę ir endokrininę sistemą ardančios medžiagos):
    • viename mėginyje diethyl phthalate sudarė net 52.70%!
    • dioctyl isophthalate rastas ekologiškame sertifikuotame (!) levandų aliejuje

Tokie produktai jokiu būdu negali būti vadinami eteriniais aliejais, tai tik viso labo “levandų kvapo gaminiai”. Jų galimas toksiškumas ir nesaugumas vartotojams – atskiros temos reikalaujantis dalykas. Juk levandų aliejų žmonės perka tikėdamiesi būtent tikrųjų levandų aromaterapinio, t.y. sveikatinančio poveikio, o naudoja galimai sveikatai pavojingą gaminį.

Atlikus analizę pagal pardavimo vietas, paaiškėjo, kad didžiausia tikimybė įsigyti tikrą TLEA yra specializuotose parduotuvėse (specializuotose eterinių aliejų, aromaterapijos reikmenų, aromaterapinės kosmetikos parduotuvėse). O visi mėginiai, kuriuos pirkome vaistinių tinkluose, buvo suklastoti. Tai parodo, kaip menkai vaistinių tinklai rūpinasi savo asortimento eterinių aliejų kokybe, didžiausią dėmesį skirdami kainai.

Tyrimo išvados:

  • Net 51% ištirtų mėginių, pavadintų tikrųjų levandų/Lavandula angustifolia aliejais buvo netikri, t.y. turinys neatitiko pavadinimo etiketėje
  • 30% mėginių buvo ne TLEA, o varpinių levandų, levandinų ea mišiniai
  • 19% aliejų rasta sintetinių priemaišų, įskaitant ftalatus
  • Iš vaistinėse įsigytų mėginių nė vienas nebuvo tikrųjų levandų eterinis aliejus
  • Mažiausia rizika įsigyti suklastotą TLEA yra specializuotose parduotuvėse
  • Tikrų TLEA dalis buvo didesnė lietuviškų prekinių ženklų grupėje

Eterinių aliejų falsifikavimo pasekmės

Šis tyrimas verčia apmąstyti, kiek daug neigiamų pasekmių sukelia eterinių aliejų klastojimas:

  • Eterinių aliejų klastotės nuvilia dėl kvapo ir poveikio, neturi tam tikrų savybių ir nepateisina normalių lūkesčių.
  • Diskredituoja eterinius aliejus, kaip sveikatinimo priemones.
  • Diskredituoja aromaterapiją, kaip papildomos alternatyvios medicinos šaką
  • Klastotės, ypač su sintetinėmis biologiškai nesuyrančiomis priemaišomis, galimai turi neigiamą poveikį žmonių sveikatai, aplinkos sveikatai, teršia vandenis ir gamtą.
  • Iškreipia rinką, sąžiningi verslai, t.y. distiliuotojai, platintojai, tokie kaip Kvapų namai praranda pardavimus, patiria nuostolius.

Kadangi eterinių aliejų populiarumas auga, daugelis įmonių tikslingai perka pigesnius falsifikuotus aliejus iš tiekėjų, taikančių nepakankamas kokybės kontrolės priemones ir kurių atsekamumas yra menkas, ir sąmoningai vilioja pirkėjus mažomis kainomis, klaidina pirkėjus, pateikdami neteisingą informaciją etiketėse.

Tik tikri autentiški ir švarūs nuo taršalų eteriniai aliejai yra naudingi sveikatai ir naudojami aromaterapijoje. Tik autentiškas tikras eterinis aliejus:

  • yra tinkamas naudoti teikiant ir sveikatinimo paslaugas, ir naudoti buityje
  • gali padėti patirti tam tikra poveikį nuotaikai, psichinei ar fizinei sveikatai

Kaip neįsigyti falsifikuotų eterinių aliejų? Mūsų patarimas – laikykitės 3-jų taisyklių:

  1. Nepirkte pigių, akivaizdžiai iš rinkos kainų rėžių “iškrentančių” eterinių aliejų; aukšta kaina irgi negarantuoja kokybės
  2. Eterinius aliejus pirkite specializuotose eterinių aliejų parduotuvėse ir nepirkite prekybos ir vaistinių tinkluose
  3. Lietuvoje didesnė tikimybė, kad eterinis aliejus tikras, yra lietuviško prekės ženklo buteliuke

KVAPŲ NAMŲ kokybės garantija

KVAPŲ NAMAI yra vienintelė eterinių aliejų ir aromaterapijos įmonė Baltijos šalyse, turinti nuosavą modernią specializuotą laboratoriją. Tad galite būti ramūs dėl mūsų eterinių aliejų kokybės: visapusiškai tiriame kiekvieną partiją dėl ftalatų, pesticidų ir kitų pavojingų teršalų. Visi mūsų eteriniai aliejai, hidrolatai yra tikri ir autentiški. Kokybę garantuojame ne popieriais, ne saldžiomis kalbomis. Realiai. Be to, daugumą eterinių aliejų įsigyjame tiesiai iš patyrusių augintojų-distiliuotojų, ekologiškų, tikrų savo amato mylėtojų ir meistrų, tad mūsų aliejai ne tik švarūs, bet it pasižymi puikia kvapo kokybe.

Jei norite daugiau informacijos apie eterinių aliejų klastojimą...

Eterinių aliejų kokybės standartai

Pradžiai, kas yra tikrųjų levandų eterinis aliejus? Tai distiliavimo būdu išgautas ekstraktas iš tikrųjų levandų, bot. Lavandula angustifolia Mill., žydinčios žolės. Žinia, augalai - gyvosios gamtos kūriniai - pasižymi dideliu kintamumu, jų bioaktyvių medžiagų, o taip pat ir eterinio aliejaus sudėtis įvairuoja priklausomai nuo dirvožemio, aplinkos, klimatinių pokyčių, augalo brandos stadijos, dėl ko šiek tiek gali svyruoti eterinio aliejaus sudėtis ir kvapas. Todėl eterinių aliejų ISO, AFNOR, Europos farmakopėjos standartuose yra numatyti gana platūs junginių koncentracijų rėžiai. Nuo 1981 m. tam tikrame Provanso regione auginamų levandų eteriniam aliejui gali būti suteikiamas PDO, geografinės kilmės sertifikatas (A.O.P. - Appellation d‘Origine Protege), jei jis atitinka specialų standartą.

Levandų eterinių aliejų rūšys ir skirtumai

Levandų, Lavandula, gentį sudaro 39 rūšys, tačiau plačiu mastu eteriniai aliejai distiliuojami iš trijų:

  • Lavandula angustifolia, tikroji levanda, sudėtyje 2/3 sudaro linalolis ir linalilacetatas. Pasižymi raminamuoju, migdančiu poveikiu. Todėl daugiausia naudojamas aromaterapijoje, farmacijoje, parfumerijoje. Kosmetikoje retai, skalbimo priemonėse beveik nenaudojamas dėl aukštesnės kainos.
  • Lavandula latifolia, varpinė levanda, labai produktyvi rūšis, eterinis aliejus pigus, už tikrųjų levandų pigesnis keletą kartų; sudėtyje linalolis, eukaliptolis ir kamparas, nėra linalilacetato. Pasižymi tonizuojančiu poveikiu, naudojamas aromaterapijoje, buitinėje chemijoje.
  • Lavandula x intermedia, pirmų dviejų hibridas olandinė levanda, bendrinėje kalboje vadinama levandinu; labai produktyvi rūšis, eterinis aliejus pigesnis keletą kartų; sudėtyje be linalolio ir linalilacetato yra kamparo, eukaliptolio. Pasižymi tonizuojančiu poveikiu. Daugiausia naudojamas muilų, prausiklių, skalbimo priemonių, oro gaiviklių aromatizavimui.

©Rūtos Daunoravičienės nuotraukoje Lavandula angustifolia laukas Provanse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eterinių aliejų klastojimo būdai

  • skiedimas tirpikliu, kurio fizikinės ir cheminės savybės panašios, pvz., augaliniais aliejais arba sintetine alyva.
  • skiedimas tirpikliais (trietilcitratas, (di)propilenglikolis, alkilftalatai, kt.);
  • skiedimas pigesniu eteriniu aliejumi, kuris yra daugiau ar mažiau artimas pagal kilmę (tos pačios genties augalai) arba yra panašios cheminės sudėties (pvz. saldžiųjų apelsinų, Citrus sinensis ea į kitus citrusinių vaisių ea arba imbierinių citrinžolių, Cymbopogon martini ea į rožių ea);
  • atskirų natūralių arba sintetinių junginių, skirtų kvapui imituoti, pridėjimas; pvz. linalilacetato pridėjimas, imituojant tikrųjų levandų (Lavandula angustifolia) eterinį aliejų, arba nerilacetato pridėjimas, siekiant imituoti šlamučių, Helichrysum italicum, eterinį aliejų;
  • pakeitimas kitu pigiu aliejumi arba jų mišiniu (saldžiųjų apelsinų, varpinių levandų, terpentino aliejumi) su natūraliais arba sintetiniais pagrindiniais junginiais.

Be šio tyčinio aromaterapijos mylėtojų apgaudinėjimo dažnai pasitaiko ir netyčinio klastojimo atvejų, pvz, kai dėl neatsakingumo, nekompetencijos klaidingai identifikuojama augalinė žaliava, kai žaliava supainiojama, užteršiama gamybos, sandėliavimo metu ir pan.

Informacijos šaltiniai:

  • Kvapų namų laboratorijos tyrimų duomenys
  • American Botanical Council (ABC), the American Herbal Pharmacopoeia (AHP), and the University of Mississippi's National Center for Natural Products Research (NCNPR), https://www.herbalgram.org/resources/botanical-adulterants-prevention-program/
  • Bejar E. Adulteration of English Lavender (Lavandula angustifolia) essential oil. Botanical Adulterants Prevention Bulletin. Austin, TX: ABC-AHP-NCNPR Botanical Adulterants Prevention Program; 2020.